SVH1
SVH2
SVH3
SVH4
SVH5
SVH6

Hulptransport Tiszavasvari.


15 juli 2018 : de vrachtwagen is geladen en het transport kan richting Tiszavasvari.
Op verzoek van loco burgemeester Mihaly hebben we 3 maanden lang goederen ingezameld : vooral complete bedden, tafels en stoelen.
Daarnaast ook speelgoed en kleding.
Eindresultaat +/- 65m3:  6 scootmobiels,  5 rolstoelen, een ziekenhuisbed, 38 complete bedden ( incl. beddengoed) stevige tafels en een 60 tal stoelen. Daarnaast diverse zakken kleding, schoenen enz. 
We maken weer een groep mensen blij, hun leven zal wat makkelijker op de rit komen.
Wij hebben vertrouwen in Mihaly en zijn team maatschappelijk en sociaal werkers: zij zullen zorg dragen voor een goede verdeling : we hopen spoedig op een verslag van hun kant. Wij zeggen dank aan alle gulle gevers, dank aan de ophaaldienst en dank aan de sterke armen voor het laden van de vrachtwagen! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13 Maart 2018.

Beste (oud)gastouders, (oud)sponsoren, vrienden van de stichting en geïnteresseerden,

Vorige week werd de SVH benaderd door de locoburgemeester van Tiszavasvari , Hongarije. Hij was in de archieven gedoken en onze gegevens tegen gekomen van vorige transporten en u raadt het al : Hij is voor zijn stad op zoek naar hulpgoederen voor de allerarmsten. Tiszavasvari heeft zo’n 15000 inwoners waarvan er 2000 ouder zijn dan 65. Daarnaast zijj er vele grote gezinnen met een zeer minimaal inkomen. Het betreft hier zowel Hongaren als Roma’s en Sinti's. Omdat hij in Hongarije geen hulp van de grond krijgt door de vele bezuinigingen heeft hij ervoor gekozen ons te benaderen. Na over en weer te hebben overlegd en dit binnen de SVH te hebben besproken hebben wij besloten Tiszavasvari te gaan helpen.

WAT IS DE BEDOELING?

Wij willen in 4 weken tijd proberen 85m3 aan goederen te verzamelen. Tiszavasvari draagt de transportkosten.

WAT VRAGEN WIJ VAN U ??

-Kenbaar maken in uw omgeving dat de SVH goederen zoekt.

-Lokaal verzamelen van goederen. Indien mogelijk het sorteren van goederen. Helpen bij transport naar het hoofdverzamelpunt in Wijhe in de week voor het laden.

-Tijdelijke opslag van goederen ( het zou mooi zijn als we kunnen beschikken over meerdere verzamelpunten door geheel Nederland)

WAT HEBBEN WE NODIG??

-Verhuisdozen of veel dozen van een zelfde formaat

-Tape ( voor dozen plakken)

-Sealfolie

-Permanent markers(dikke viltstiften)

Welke goederen willen we inzamelen??

- Complete bedden (bed ombouw, bodem en matras)

- Beddengoed

- Dekens en dekbedden/slaapzakken

- Stevige tafels

- Stapelbare stoelen / houten stoelen zonder bekleding

- Kraampakketten , Luiers

- Kinderkleding ( ook ondergoed en sokken)

- Alle soorten en maten schoenen.

- Dames en heren kleding (ook ondergoed en sokken)

- Pannen

- Bestek

Puzzels, Poppen, Auto’s

- Buitenspeelgoed

- Knutselmateriaal, schoolmateriaal

- Rugzakken.

Alles graag heel en gewassen (een vlekje is geen probleem)

De SVH hoopt dat u ons wilt helpen om dit transport tot een succes te maken en de bevolking van Tiszavasvari een steun in de rug wilt geven. Voor verdere info en vragen kunt u mailen naar : Detsy Meulenbelt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 0653113548. We hopen in 4 weken tijd met z'n allen 85m3 goederen bij elkaar te krijgen. Stichting Vrienden Hongarije helpt TISZAVASVARI!!!!! 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste gastouders,

onderstaande foto is de kerstgroep met als begeleiders Kristy en Aisling.

In totaal komen er 14 kinderen uit diverse tehuizen en 5 kinderen uit kansarme gezinnen om in Nederland kerst te vieren!

 

Verder wensen Detsy en Yvonne (van de Stichting Vrienden Hongarije) u fijne kerstdagen en een gelukkig 2017 toe!

 


Het is nu bijna december en de viegtickets staan klaar om geprint te worden.
Het aftellen is begonnen. Vijftien kinderen zullen de kerst in Nederland doorbrengen bij hun gastfamilie.
Kristy en Aisling zullen op 19 december vertrekken naar Hongarije en op 21 december met de kinderen terug komen in Eindhoven.
We kunnen dan één nieuw kind verwelkomen : Kevin Pataly, 6 jaar oud uit Opalyi.
En een oud gastkind Tibi komt nu met zijn broertje mee voor 2 weken kerst in Zeeland.
De kinderen gaan op 6 januari 2018 terug onder begeleiding van Yvonne en Miranda.

We zien graag de aanmeldingen voor zomer 2018 tegemoet i.v.m. de hoge ticket kosten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Meer NL cultuur in Opalyi! 

 

Tijdens ons laatste bezoek aan Opalyi is door de SVH het boek pluk van de petteflet (van Annie M.G. Schmidt) geschonken aan de lokale bibliotheek.

Deze is een tijdje geleden geopend, zie een ander artikel hieronder. De bibliotheek was erg blij met hun nieuwe aanwinst in het Hongaars waar vrijwel alle Nederlandse kinderen uit voorgelezen wordt.

 

Aankomst eerste groep kinderen uit Hongarije.


Vanaf Debrecen airport  is de eerste groep kinderen afgelopen donderdag gearriveerd onder begeleiding van Jacolien en Thijs. De gastouders stonden de kids op te wachten op een zeer warm Eindhoven om daarna naar huis te gaan voor een mooie vakantie. De volgende groep komt aan op 29 juli, de ponykamp groep arriveert op 19 augustus. (Zie het fotoboek voor de foto's!) 

 

Vandaag zondag 25 juni 2017 was er tijdens de dienst in de ontmoetingskerk te Eefde aandacht voor de samenwerking tussen de SVH en de meiden van Haarman. Het gaat in dit geval over het ponykamp voor 10 Hongaarse meiden dat georganiseerd wordt door de genoemde dames. Om het financiële plaatje rond te krijgen is de afgelopen tijd druk gecollecteerd! Ook in Tholen was er aandacht voor onze stichting. Mevrouw Bogert heeft een kort verslag gemaakt over haar gastkind Dani. Zoals u ziet, de SVH en haar gastouders zijn volop in beweging!

 

 

 

 

 

 

K3 aanwezig in Opalyi!

 

Kort geleden is een bibliotheek geopend in Opalyi.

Onze verslaggever wilde dit gebouw aan een inspectie onderwerpen en trof zowaar een puzzel van K3 aan.

Dus hiervan zijn snel wat kiekjes gemaakt en zie hieronder het resultaat : de kids uit Opalyi maken kennis met de Nederlandse/Belgische cultuur :)

 

Een tweede kindje voor Adrienn!

Een oud gastkind van de SVH is wederom moeder geworden, dit maal van een dochter : Adrienn Margit.

Wij feliciteren Adrienn, Lajos en Lajos met hun dochter en zusje. De familie Ubaghs ook gefeliciteerd namenns de SVH!

 

 

 

Familie Ubaghs op avontuur!  22 feb tm 25 feb 2015.

 

Hoi allemaal!


Sinds 2007 zijn wij gastgezin voor de stichting vrienden Hongarije. 

Ons 1e gastkindje Adrienn is vorig jaar getrouwd en heeft nu haar 1e kindje gekregen.

Omdat haar woonsituatie niet heel goed is zijn wij als gezin naar haar toe gegaan om haar verzorgd achter te laten voor de 1e weken na de geboorte en om de basisuitzet voor de baby te brengen. 

Dat was maar goed ook! Er was geen drinken eten en geld. Alleen wat meisjes kleding. Water is er ook niet, dat moeten ze halen bij de waterpomp 2 km van hun huis af. 2  km over een hobbelige zandweg. Een kwartier met de auto. 

Toen Adrienn vorig jaar trouwde (zie ons vorige verslag) heeft ze leefgeld meegekregen. 1.000.000 huf. Dat lijkt veel maar is ongeveer 30.000 euro. Daarvan heeft ze een huis gekocht en een auto. De auto staat bij haar schoonmoeder omdat ze als 16 jarige helemaal geen rijbewijs heeft. Haar man van 21 heeft ook geen rijbewijs. Haar schoonmoeder woont aan dezelfde zandweg met haar man. Ze hebben allemaal geen werk en leven van een uitkering. Dat is 76 euro per maand. 

Toen wij weer onderweg naar huis waren werd Lajos Laszlo via een keizersnede geboren. Een voormalig tehuiskind is uitschot en word ook zo behandeld. Geen man bij de bevalling, geen bezoek, niets. Adrienn kreeg haar kind voor de 1e keer bij haar  4 uur na de bevalling! En dan alleen om te voeden. Verder niet. De 1e foto van Adrienn en de baby is gemaakt door een kamergenootje na 5! dagen. Op dag 6 mocht ze gelukkig naar huis.Toen kreeg ook pas de vader zijn kind te zien. Hiermee is het contact ook sterk verminderd helaas dus we hopen dat het goed gaat. Over 2 weken ga ik, Rita, er even heen om polshoogte te nemen. Ben benieuwd!

 

 

 

 

 

 

Adrienn woont in Gezstered. Wij vlogen naar Boedapest en hadden daar een auto gehuurd. Het was 2,5 uur rijden. We sliepen zoals altijd in het vertrouwde Szundi Apartman in Hajdunanas schuin tegenover het kindertehuis. Daar zijn we uiteraard ook geweest. Er wonen nu 6 meiden en 2 jongens tussen de 12 en 16 jaar. Er is wifi en daar word flink gebruik van gemaakt. Voor ons ideaal omdat we zo via google vertalen konden "praten" 

 

Omdat Adrienn nu niet meer via de stichting komt hebben we sinds 2014 een ander meisje uitgenodigd. Szonja. Szonja is 8 jaar, en woont in Opalyi. Uiteraard zijn we ook daar even geweest. Smorgens bij haar op school, smiddags bij haar thuis. Als je Opalyi binnenrijd is het niets anders dan de overige dorpen daar. De school is groot maar de klaslokalen lijken wel kazernes. Szonja was overdonderd door onze onverwachtse komst :-)

 

Na het bezoek aan school zijn we doorgereden naar haar straat. We zagen rechts wat vervallen huizen , links niets en voor ons ook niets. Aan het "'eind"' konden we omkeren of rechtsaf. Omdat we het huis aan het zoeken waren sloegen we rechtsaf. Het was die dag 16 graden en de huizen zijn eigenlijk onbewoonbaar dus men leeft daar zoveel mogelijk op straat. Moet je je voorstellen dat je in een krottenwijk woont, geen werk, aantal kinderen en honden, en ineens komt er een splinternieuwe auto de wijk ingereden met 5 mensen erin. Dat is nog eens een bezienswaardigheid! Voor we het wisten waren we helemaal ingesloten door de bevolking en konden geen kant meer op. Ik heb het raampje opengedraaid en ben de namen van de gastkinderen die naar Nederland maar gaan opnoemen. Bij Laura begon er een vrouw te schreeuwen en de hele bevolking spleet uit elkaar, honden werden bij onze auto vandaan gehaald, de vrouw ging rennen en wenken dat ik achter haar aan moest rijden. We maakten de bocht terug en waren er vrijwel meteen. Er werd iemand geroepen en de vrouw die tevoorschijn kan herkenden wij gelukkig. Ze nam ons mee naar de buren en daar kwam de moeder van Szonja tevoorschijn. Ze werd geïnstrueerd ons mee te nemen en deed dat vervolgens. We liepen langs het huis naar de schuur. Het is ongeveer 2X2 meter. Er stond een 2 persoonsbed, een koelkast met daarop tv, een kast met oa veel foto's uit nederland, en een houtkachel. Op het bed leven ze. Moeder met 4 kinderen. Het zoontje van 3 droeg alleen een kort tshirtje, en de baby van 2 maanden lag strak ingepakt. Even later kwam de oma (denk ik) en die woonde in het huis wat ervoor stond. Het was iets groter, dus ook iets meer beestjes. brrr. Verassend genoeg was de kamer ernaast best ruim en daar stond ook een 2 persoonsbed en een kast. De 2 neefjes of broertjes die ook naar Nederland komen slapen daar. We zijn er een tijdje gebleven en hebben geprobeerd met korte zinnen te praten. De houtkachel geeft heel veel warmte af dus koud was het gelukkig niet, maar gezond is het ook zeker niet. 

 

Onvoorstelbaar hoe ze daar leven! 

 

Vragen? mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hulptransport maart 2014

Na jaren plannen te hebben gehad om weer eens een groot hulptransport te organiseren gaat het nu dan echt gebeuren!!

Dankzij de steun van AGERE, ROC Almelo , de vele gastouders en andere actieve inzamelaars hebben we de vrachtauto vol weten te krijgen. 

Eind maart gaan er zo'n 70m3 aan goederen naar Hongarije. Heel veel kleding, speelgoed maar ook bedden, kinderwagens, ledikantjes ,kasten

en tv's. De goederen zullen naar Opalyi gaan, een arm dorp vlakbij Mateszalka in Szabolc Szatmar Bereg Megyi.

Een aantal bestuursleden reizen mee met het transport om de goederen eerlijk te verdelen.
Daarnaast zullen zij de ouders van de gastkinderen uit Opalyi bezoeken.
Op zaterdag 29 maart gaat het transport op weg naar Hongarije om op 6 april leeg terug te keren.

Foto's van het hulptransport kunt u bekijken in het fotoalbum.

 

Hulptransport Stichting Vrienden Hongarije (voorjaar 2014)

 

Stichting Vrienden Hongarije heeft het aanbod gekregen om gebruik te kunnen maken van de overgebleven ruimte van het

computer hulptransport van het ROC Almelo. Natuurlijk gaan wij op dit aanbod in!!!

Dit transport wordt door het ROC en Agere  gesponsord en daar er veel ruimte over is zullen wij deze ruimte met alle plezier vullen.

We zijn nog op zoek naar kleding, beddengoed en dekbedden. Daarnaast zoeken we buitenspeelgoed en knutselmateriaal.

De goederen kunnen ingeleverd worden in Wijhe vanaf 3 maart.  Op 7 en 8 maart gaan we de vrachtwagen laden !

Een aantal mensen van de stichting zal ook naar Hongarije afreizen om de verdeling te coördineren en in goede banen te leiden.

Hopelijk zullen velen dit transport steunen!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oktober 2013

Bezoek aan Opalyi. 

Na een goede vlucht met WIZZ-AIR zijn we veilig geland in Debrecen. Eerst hebben we 'thuis' wat gegeten en ons omgekleed; het was nogal mooi weer! Toen zijn we op weg gegaan naar Opalyi!

Daar aangekomen werden we hartelijk verwelkomt door gezin 1 : Kinga. 

Een schoon huis en een nette keuken……maar verder erg armoedig : kapotte ramen, verveloos en bouwvallig. Oma's trots was de wasmachine : een oud en roestig ding maar hij deed het! Er waren geen kasten in huis : die waren de laatste koude winterdagen opgestookt in de kachel. In iedere kamer staat een bed waar de familie (3 of 4 personen) samen slapen. Er is weinig tot geen speelgoed. We moesten de kelder bekijken. De wintervoorraad lag erin : knollen en aardappels Ook stond er een kist appels van de eigen boom. Naast de 10 personen die in het huis wonen is er ook een baby op komst : een zusje voor Kinga… Papa is ongeveer een half jaar geleden vertrokken. Kinga was haar ergste schrik te boven en gaf aan het heel leuk te vinden dat we zomaar even aan kwamen waaien. We spreken af nog een keertje te komen.

Door naar gezin 2 : Lilike.

Ook hier kregen we  een warm welkom : Lilike is verbaasd maar ook heel blij. Het eerste wat ze vraagt is : komt mijn gastfamilie ook??  We moeten mee naar het huis komen. Het voorhuis is van familie (erg armoedig en vervallen), zij wonen met z'n zessen in het achterhuis. Bij het zien van deze “woning” vraag je je af of het echt waar is….er zijn geen woorden voor! Het huis lijkt het meest op een ruïne of bouwval. Binnen is het schoon en netjes maar heel klein. De indeling bestaat uit een kamer/keuken en een slaapkamer met één bed waar iedereen in slaapt. De familie praat honderduit over hoe fijn Lilike het heeft gehad en hoe dankbaar ze zijn voor deze kans . Vader is niet thuis : hij pakt al het werk aan wat er is aan om zijn gezin te kunnen onderhouden. Moeder werkt niet ; de jongste van 2 jaar heeft suikerziekte en moet 3x daags insuline spuiten. Dit is een grote zorg voor het gezin, ook in financieel opzicht. Ook hier beloven we weer terug te komen.

Dan gaan we door naar Kristof.

Hier treffen we een beter huis aan doch met achterstallig onderhoud. Binnen vinden we een badkamer die niet om aan te zien is : we gaan hier maar niet naar het toilet. Ook de meubels hangen in elkaar dus we blijven stil op het stoeltje zitten. Na verplicht brood met worst te hebben gegeten gaan we door naar Anett. 

Ook hier een welkom , zij het in pyama (het was ondertussen 19.00 uur) De kinderen waren blij ons te zien, de moeder was nog blijer….we spreken over de begrafenis van oma en beloven weer terug te komen. Hier ziet de woning er iets beter uit: wel verveloos en slechte meubels maar dankzij de transporten van SVH gaat het redelijk goed met de familie. Zij krijgen sinds twee jaar regelmatig kleding e.d.….en de gastouders van Anett zorgen ook voor kleding. 

Fruszina blijkt niet thuis, later komen we erachter dat het huisnummer op het formulier niet juist is.

Weer 'thuis' laten we het bezinken….De volgende ochtend staan we op tijd op. We gaan de kleding sorteren voor ieder gezin die wat nodig heeft (zie foto) .  Dit is altijd weer een tijdrovend klusje. Daarna werken in de tuin. 's Middags gaan we naar Nyirmada : ook hier is het armoe troef en de baby is er!!!....zojuist geboren, vader weet de naam niet. De volgende dag staan we vroeg op en gaan de  auto inpakken en op weg naar Opalyi om de kleding en de spullen weg te brengen : Wat is Kinga's moeder blij met de babyuitzet ! Ze dankt god dat we gekomen zijn. Ook voor de kinderen hebben we  kleding en schoenen meegebracht. Daarnaast delen we de boodschappendozen uit : ook deze worden met veel blijdschap in ontvangst genomen. Voor Lilike haar familie hebben we kleding voor elk kind en dekens. Hier delen we meerdere boodschappendozen uit. Ook de buren wonen in erbarmelijke omstandigheden. Sommigen vragen of hun kind ook naar Nederland mag voor een fijne vakantie : voor ik het weet heb ik een lijst met een tiental kinderen!

Daarna gaan we naar de burgemeester, de school bekijken en de nieuwe directeur ontmoeten. Ook de Ovoda (peuter/kleuterschool) wordt bezocht : dit gebouw ziet er prachtig uit en is gesubsidieerd door de EU en verbouwd door de plaatselijke bevolking. Op school delen we de balpennen uit die we gekregen hebben van een gastouder!!! De burgemeester vertelt hoe zijn dorp ervoor staat : niet echt rooskleurig. De gelden die hij krijgt voor uitkeringen zijn niet toereikend : het bedrag is  verlaagd tot 70% van afgelopen jaar en in 2014 staat er weer een verlaging voor de deur . Hij krijgt geld voor iedere inwoner die kan werken, ongeacht of de mensen werkeloos zijn of niet. Omdat er veel werkelozen zijn moet het geld met velen gedeeld worden.Zijn spaarpot is leeg, er is geen geld voor wegonderhoud of andere werkprojecten. De burgemeester ziet de toekomst somber in. Wel vertelt hij trots dat alle kinderen Engelse les krijgen zodat zij meer toekomstperspectief hebben.

We nemen afscheid na wederom een indrukwekkende dag en gaan naar Fehergyarmat om de baby te aanschouwen : een prachtige jongen van 3300 gram!

De volgende dag reizen we via Nora (de stofzuiger, kleding en boodschappendoos wordt met blijdschap ontvangen) naar Bicske om daarna door te rijden naar Nederland .

Een bomvol programma  maar het heeft de noodzaak van hulp aan Opalyi weer heel duidelijk gemaakt. En het vertrouwen begint te komen ; meer kinderen zijn aangemeld…Nu zoeken we nog gastgezinnen voor hen!!

(voor meer foto's : zie de fotoreportage in het fotoboek : submenu Opalyi)

 'Armoede in Hongarije'

 

Zoals de media al langere tijd berichten en u en ik ook al tijden weten is de armoede in Hongarije groot. Tijdens een bliksembezoek aan Hongarije trof ik meerdere artikelen aan in de krant die ik had gekocht om de wachttijd op het vliegveld door te komen.In deze krant stonden  berichten over de slechte economische stand van zaken : het zomerseizoen aan het Balatonmeer was slecht, veel Hongaren bezuinigden op hun inlandse vakantie en hotels hielden de deuren gesloten.Ook werd er in deze krant vermeld dat in enkele provincies  de grondbelasting is vertienvoudigd!!! .De prijzen van woningen zouden gemiddeld 1 a 2% zijn gestegen. De prijs van het huisvuil ophalen is in sommige gemeentes gestegen naar 2664ft voor 120liter (dat is bijna €10,=) Maar het meest interessante artikel vond ik wel het verslag van Habitat for Humanity Hungary over 2011  (zie ook http://www.habitat.hu).  Deze stichting heeft studie gemaakt van de financiële situatie van de Hongaren. De uitslag is diep bedroevend en zeer zorgelijk : 25% van de Hongaren kan zijn dagelijkse rekeningen niet meer betalen. Het gaat hierbij om  hypotheek/huur, gas, water, stroom. Ook de dagelijkse maaltijden en kleding komen erg in het gedrang. De beschikbaarheid van sociale huurwoningen schiet ernstig te kort, 3% van de woningen valt in deze categorie wat als gevolg heeft dat vele mensen niet een eigen woning hebben maar met meerdere gezinnen bij elkaar wonen om de kosten te kunnen betalen.Het niet kunnen betalen van rekeningen heeft tot gevolg dat woningen niet voldoende verwarmt kunnen worden , mensen door het vocht gezondheidsklachten krijgen, niet kunnen werken en hogere medische kosten moeten maken. Daarnaast heeft dit achteruitgang van de woningen tot gevolg. In de grote steden zijn verarmde ghetto's ontstaan, er zijn zelfs compleet verarmde dorpen. Men heeft daar niet de beschikking over stromend water of enige vorm van sanitair. Habitat heeft dan ook een verzoek tot gesprek met de politiek ingediend om samen met hen te zoeken naar een goede en snelle oplossing. Gevreesd wordt echter dat de politiek weinig oor zal hebben voor deze problemen en ze van tafel zal proberen te vegen.Voor hen die Hongaars of Engels kunnen is de site van Habitat interessant om te lezen...hun hulpprogramma staat er ook op. Dus na het lezen van deze artikelen geeft het nog maar weer aan dat het uitnodigen van kindertehuiskinderen en kinderen uit kansloze gezinnen nodig blijft!!!

 


 

 

 

Schenking Dewin Isolatie

In november 2012 werd het bestuur van Stichting Vrienden Hongarije  tijdens hun vergadering verrast door Erika Elsjan. Zij had in t kader van het 25-jarig bestaan van DEWIN Isolatie voor elk van ons een leuke pot snoep en een uitnodiging voor hun jubileumfeest.Echter was dit feest al geweest en DEWIN had gevraagt om een gift voor Stichting Vrienden Hongarije.Wij waren sprakeloos bij t lezen van deze tekst, echter het kon nog sprakeloze :  bij het aanschouwen van de cheque:een gift van € 10.000,= !!!verbazing, verwondering...zeg het maar. Wij waren er stil van. Zo'n gift in deze tijden.Wij zijn hier zo blij mee dat we er geen woorden voor hebben. Het geld zal goed besteed worden voor de kinderen.